2011. szeptember 12., hétfő

Diéta és az élvezeti szerek

Az élvezeti szerek közé tartoznak a tea, a kávé, az alkohol és a dohányzás. Ezekről nem csak élettani, hanem egészségkárosító hatásuk miatt is fontos említést tenni:
  • Tea és kávé: Élénkítő hatásúak, melyet a bennük lévő koffein okoz. A cukorbetegségben szenvedők számára nem rejtenek több veszélyt, mint amit az egyébként egészséges egészséges emberek számára is, ezért 1-2 csészével a diabéteszes betegek is nyugodtan elfogyaszthatnak. Természetesen ne cukorral, hanem mesterséges, az ő számukra is biztonságos édesítőszerrel ízesítve!
  • Alkohol: Az alkohol jelentősen befolyásolja a cukoranyagcserét, ezért óvatosan kell bánni velük!Az alkoholok fajtái közt is vannak különbségek, mert az olyan édes italok, mint az édes pezsgő, édes borok, aszú, likőrök, vermut, martini extra cukrot is tartalmaznak, ezért jelentősen megemelik a vércukorszintet. A sör és a félszáraz borok, pezsgők kisebb mértékben emelik a vércukor szintjét ezért korlátozott, kis mennyiségben fogyaszthatók. A száraz vagy diétás italok fogyasztását is korlátozni kell, mert hiába nem tartalmaznak sok szénhidrátot, az alkohol önmagában is befolyásolja a vércukorszintet, mert gátolja a máj cukorleadó képességét, és így hipoglikémiát okozhat. Ezért azt ajánljuk minden diabéteszes betegnek, hogy csak ritkán, minimális mennyiségű alkoholt fogyasszanak, azt is a legnagyobb körültekintéssel! Jó tudni, hogy az alkohol elégetése nagy mennyiségű energiafelszabadulással jár: 1 gramm alkohol esetében 7 kcal energia keletkezik.
  • Dohányzás: A dohányzás az egyébként egészséges emberekre is károsan hat, ezért mindenképpen azt ajánljuk, hogy hagyjon fel a dohányzással! A diabéteszes betegek esetében az érrendszeri betegségek kockázata egyébként is emelkedett, mely a dohányzással 3-5-szörösére emelkedhet!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...