2011. szeptember 12., hétfő

Összetett szénhidrátok

Felszívódásához tovább kell bontódnia, mert több szénhidrátegységből tevődnek össze (poliszacharidok). Szétbontásuk és felszívódásuk lassú, mérsékelt vércukorszint emelkedést és inzulinigényt váltanak ki a szervezetben. A nem emészthető szénhidrátok a rostok.
Emészthető:
  • keményítő: a gabonafélék (búza, rozs, kukorica, rizs), továbbá a burgonya, a szójabab és a száraz borsó, lencse, bab, valamint a gesztenye legfőbb alkotóeleme
  • glikogén: húsban, májban
Nem emészthető (rost):
  • cellulóz: korpákban, zöldségfélékben
  • hemicellulóz: magok külső héjában
  • pektin: gyümölcsökben
A lassú szénhidrát felszívódás és vércukor emelkedés érdekében célszerűbb összetett szénhidrátokat fogyasztani és az egyszerű cukrokat kerülni! A fogyókúrás étrend kiegészítője, sőt alapfeltétele a rostdús étrend. Ezek a szénhidrátok szerepet játszanak a teltségérzet kialakulásában, lassabban ürülnek ki a gyomorból és lassabban emelnek vércukorszintet. Emésztést javító hatásuk is van, mivel segítik a salakanyagok kiürülését.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...