Ilyen egyszerű cukrokat, akkor fogyasszon, amikor alacsony a vércukorszintje, hamar fel tud szívódni és megemelni a vércukorszintet.
Monoszacharidok: egy szénhidrátegységet tartalmaznak
- szőlőcukor (glükóz): egyedülálló energiaforrás testünk sejtjeinek, a központi idegrendszerben, vesében, vérben stb. Az agy számára befolyással van a tanulási én emlékezi folyamatokban. A megfelelő izomműködéshez is elengedhetetlen.
- gyümölcscukor (fruktóz): gyümölcsökben és a mézben található meg. Mivel át kell alakulnia glükózzá, lassabban emeli a vércukorszintet, mint a szőlőcukor vagy a répacukor.
- galaktóz: a tejcukor alkotója.
Két monoszacharidból tevődnek össze (diszacharidok): szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz (malátacukor) A szacharóz: szintén gyorsan megemeli a vércukor szintet. Megtalálható a kristálycukorban, porcukorban.
- a répacukor forrása: cukorrépa gyökér, kristálycukor, porcukor, melasz
- a nádcukor forrása: cukornád, kristálycukor, porcukor, bogyók
- a tejcukor: tejben, tejtermékekben található
- a malátacukor: müzlikben, sörben fordul elő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése