2011. szeptember 12., hétfő

Szénhidrátok

Energiát adó tápanyagok, melyeknek 1 grammjának elégetésével a szervezet 4 kcal energiához jut. Főbb típusai:
  • Cukrok — Szőlőcukor (glukóz), mely főleg gyümölcsökben mézben található, de alkotórésze a répacukornak is. Gyümölcscukor (fruktóz), főként gyümölcsökben található és a répacukor másik összetevője. Tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő. Malátacukor (maltóz), mely a sörben és a malátakávéban fordul elő és szőlőcukorra bomlik le.
  • Összetett szénhidrátok — Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorrá bomlik. Megtalálható a búzalisztben és a legtöbb pékáruban, a burgonyában, a rizsben, a kukoricában, a szójában és a hüvelyesekben és kis mértékben a zöldségekben is.
  • Növényi rostok — mint például a cellulóz (korpa) és a pektin (gyümölcsök), melyek az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok.
A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot, melyek a vércukoremelő hatása attól függ, hogy mennyi belőlük az emészthető szénhidrát. Értelemszerűen azok az élelmiszerek, melyek jelentősen megemelik a vércukorszintet kerülendők, melyek csak igen kis mértékben emelik a vércukorszintet, nyugodtan fogyaszthatók. 
  • Kerülendő: szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, cukorkák, étcsokoládé, befőttek, lekvár, dzsem, szőlő, aszalt gyümölcsök, cukros üdítő italok.
  • Mértékkel fogyasztható: lisztesáru, pékáru, tészta, rizs, búzadara, kekszek, tejtermékek, gyümölcsök, tejcsokoládé, fagylalt, cukrozatlan gyümölcslevek, száraz hüvelyesek.
  • Szabadon fogyasztható a legtöbb zöldség, különösen a levelesek : saláta, káposzta, paraj, sóska; valamint a retek, karalábé, uborka, paradicsom, paprika, brokkoli, karfiol, petrezselyem, zeller, spárga stb.
Az élelmiszerek vércukoremelő hatása azonban egyéb tényezőktől is függ, mint például a halmazállapot: a szilárd étel kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a folyadékok; vagy az elkészítés módja: a reszelt alma például erősebben emeli a vércukorszintet, mint a reszeletlen. Továbbá az élelmiszerek zsír- és fehérjetartalma is befolyással lehet a vércukor emelkedésére vagy csökkenésére!
Ezért azt ajánljuk, hogy az étkezések előtt és után méréssel ellenőrizze vércukorszintjét, főként a még azideig nem fogyasztott ételek hatásának megismerése érdekében.
Mivel az ételek energia és szénhidráttartalma összefügg, az étrend meghatározásakor mindkettőt figyelembe kell venni. Ha tudjuk, hogy 1 g szénhidrát elégetésével 4 kcal energia keletkezik, és a napi energiabevitel felét szénhidráttal kell fedezni, akkor pl. egy napi 2200 kcal-os diétánál, 275g szénhidrátot kell tartalmaznia a tápláléknak (1100/4=275).

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...