2011. szeptember 13., kedd

Besameles almamártás

Energia: 175 kcal, Szénhidrát: 24 g

Hozzávalók:
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg margarin
  • 1.5 dl tej
  • 1 db alma
Az almát meghámozzuk, kevés vízbe feltesszük főni. Ízesítjük citromlével, édesítőszerrel, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha megpuhult, turmixoljuk. A margarinból a liszttel és a tejjel besamelt főzünk. Az előzőleg elkészített almapürét hozzáadjuk és simára keverjük. Főtt húsokhoz kiváló.

Besamelmártás (tejmártás)

Energia: 254 kcal, Szénhidrát: 16 g

Hozzávalók:
  • 8 dkg margarin
  • 6 dkg liszt
  • 4.5 dl tej
A zománcozott, vagy rozsdamentes edényben felolvasztjuk a margarint, majd hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig hevítjük. Közben állandóan keverjük. Hozzáadjuk a forrásban lévő tejet, megsózzuk, és kevergetve rövid ideig tovább forraljuk. A mártásnak teljesen simának kell lennie. A mártást felhasználhatjuk ropogósok, pudingok, rakott ételek készítéséhez.

2011. szeptember 12., hétfő

Bundás hagyma

Hozzávalók:
  • személyenként 1-1 fej vöröshagyma,
  • ujjnyi vastag karikára vágva,
  • 3 ek. teljes kiőrlésű liszt,
  • 2 csipet tengeri só,
  • hidegen sajtolt olaj.
A hagymát enyhén megsózzuk. A lisztből, sóból vízzel sűrű palacsintatésztát készítünk. A hagymakarikákat ebbe belemártjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Cheddar sajtos brokkoli

8 személyre - 1 adag: 1/2 csésze - Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:
  • 4 csésze brokkoli
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt feketebors
  • 10 dkg rezelt csökkentett zsírtartalmú cheddar sajt
A brokkolikat ropogósra és puhára pároljuk. A forró brokkolit megsózzuk, megborsozzuk és sajttal megszórjuk.

Csalánleves

Hozzávalók:
  • 1 kg csalán,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek. teljes kiőrlésű liszt,
  • 2 pohár kefir,
  • 2 csipet tengeri só,
  • 1/2 kk bors,
  • 2 ek almaecet
A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vizben megfőzzük. a lisztet a kefírrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük. Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele.

Csalánmártás

Hozzávalók:
3 csésze friss csalán,
2 ek.hidegen sajtolt olaj,
2 ek. teljes kiőrlésű liszt,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 pohár kefir,
2 csipet tengeri só.
A csalánt enyhén sós vízben puhára főzzük, vágódeszkán apróra vágjuk. A lisztet az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és a csalán főzőlevével felengedjük. Hozzáadjuk a csalánt, sózzuk és készre főzzük. Kefirt keverhetünk bele.

Csirasaláta öntet

Hozzávalók:
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 k.k. mustár,
  • 1 pohár tejföl,
  • doboz búzacsíra,
  • pár csepp citromlé,
  • só,
  • fűszerek ízlés szerint
A tojás sárgáját a mustárral, a sóval, borssal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt és a búzacsírát, majd jól összeturmixoljuk. Az így kapott öntetett majonéz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...