2011. szeptember 12., hétfő

Csokoládémártás

Energia: 296 kcal , Szénhidrát: 19 g

Hozzávalók:
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg diétás csoki
  • 1 ek. rum
  • folyékony édesítőszer
A tojássárgáját az édesítőszerrel, liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a tej egy részét, a tejszínt és az olvasztott csokoládét, majd hozzákeverjük a többi tejet is. A mártást forró víz fölött, vagy lassú tűzön, állandó keveréssel készítjük el. A rumot utólag keverjük bele. Finomabb, ha a tejszínt habként keverjük bele. A csokoládé felét kakaóval helyettesíthetjük. Körtére, őszibarackra öntve finom.

Cukkinileves

Hozzávalók:
  • 30 dkg cukkini,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl kefir (vagy joghurt),
  • olaj,
  • 1 zsemle
A cukkinit, hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, puhára főzzük, turmixszoljuk. Kiegészítjük, hogy 7 dl leves legyen, belekeverjük a kefirt, ha kell sózzuk. Olajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Diabetikus almamártás

Elkészítési idő 10 perc, főzési idő 20 perc.

1 adag = 121 Kalória, zsírtartalma : 0.2g, koleszterin: 0mg

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 4 meghámozott, kicsumázott és kockára vágott alma
  • 3/4 csésze víz
  • 1/4 csésze fehér cukornak megfelelő édesítő
  • 1/2 teaáskanál őrölt fahéj
Egy serpenyőbe kavarjuk össze az almát, a vizet, az édesítőt és a fahéjat. Fedjük le és közepes tüzön főzzük 15 - 20 percig, vagyis addig, amig az alma megpuhúl. Hagyjuk kihűlni, utána pedig villával, vagy krumplitörővel tőrjük össze.

Fokhagymás burgonyapüré

8 személyre - 1 adag: 1/2 csésze - Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya, hámozva, szeletelve
  • 8 gerezd fokhagyma, hámozva
  • 1 és 1/2 csésze zsírszegény tejszín, felmelegítve
  • 2 evőkanál margarin
  • 1/4 csésze friss metélőhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt feketebors
A borgonyát és a megtisztított fokhagymát egy nagy edénybe tesszük. Annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje. Erős lángon 20 percig forraljuk, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a kimaradt alapanyagokat és botmixerrel összeturmixoljuk.

Tipp: A fokhagymás burgonyapürét számos húsétel mellé adhatjuk köretként.

Főtt rizs

Hozzávalók:
  • 1 csésze barna rizs,
  • 1 csipet tengeri só
A rizst előzőleg beáztatjuk, majd kétszeres, ill. két és félszeres mennyiségű vízzel és sóval feltesszük főni. Takaréklángon, fedő alatt 40 percig főzzük. (Fűszerezhetjük különféle gyógynövényfüvekkel: pl. borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borókabogyó, koriander.)

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
  • 3 evőkanál növényi olaj,
  • 1/2 kg hagyma,
  • 1 evőkanál teljes kiörlésű búzaliszt,
  • 1/2 l zöldségleves,
  • 1 csomó leveszöldség,
  • só,
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 4-5 szelet teljes értékű lisztből sütött kenyér 1 cm vastagra vágva,
  • 2,5 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt.
Az olajat egy nagy fazékban felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, aranysárgára pároljuk. Rászórjuk a lisztet, és állandó keverés közben hozzáadjuk a zöldséglevest, valamint az apróra vágott leveszöldséget. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, felforraljuk, majd harminc percig kis lángon főzzük. A kenyérszeleteket mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk. A levest jénai tálkákban tálaljuk, rátesszük a pirított kenyeret a tetejére, és sajttal megszórjuk. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt aranybarna és hólyagos lesz.

Gombaleves csicseriborsóval

Hozzávalók:
  • 35 dkg gomba tisztítva és szeletelve,
  • 15 dkg csicseriborsó,
  • 3 ek. hidegen sajtolt olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kávéskanál fehér bors,
  • 3 ek. teljes kiőrlésű liszt,
  • 2 kávéskanál curry,
  • 1 pohár yoghurt (elhagyható),
  • 3 csipet tengeri só,
  • 1 pohár kefír
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd a csicseriborsót is hozzáadva 20 percig főzzük. A lisztet egy 1 dl vízben elkeverjük és a leveshez adjuk. Együtt készre főzzük. Tálalás előtt kevés joghurttal dúsíthatjuk. A kitálalt levest megszórjuk curryvel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...